Az N-Butyric Acid (vajsav) egy nagyon kellemetlen szagú, mondhatni büdös, színtelen, maró folyadék. A vajsav vagy másnéven butánsav egy szerves vegyület, ami a természetben csak a vajban és az izzadságban fordul elő. Keményítőből, cukrokból és glicerinből állítható elő vajsavas erjesztéssel. Szintetikusan n-butanol vagy butiraldehid oxidációjával nyerhető. A vajsavat vajsav észterek előállítására használják fel, melyek a vajsavval ellentétben már kellemes illatú vegyületek, emiatt az illatszeripar használja fel őket. A vajsav észtereket oldószerként is alkalmazzák, valamint gyógyszerek és kártevőirtó szerek előállítására is. A vajsav az egyik leghatásosabb pontymágnes. A nagyobb csaligyártó cégek épp ezért évekig titokban tartották a hatékony mivoltát. Ezt az adalékanyagot a ponty még nagyon kis adagokban is könnyen felismeri még akkor is, ha csalinkat vastag iszap fedi. Ez egy teljesen természetes szerves sav, amely édes utóízzel fokozza a savas ízt.
Az n-vajsav egy olyan adalék, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a pontyhorgászatban, mivel többszörösen javíthatja a fogási eredményeket. Vízoldékonysága 100%, ezért bármilyen csaliban, bármilyen vízhőmérsékletnél bátran használható.
Adagolási javaslat: Más ízekkel együtt használva csak kis mennyiségre van szükség belőle, kb: 1-10 csepp/kg arányban. Horogcsali készítésénél vagy ha azonnali, gyors vonzóhatást szeretnénk elérni akkor az 1-2 ml/kg arányban használjuk.
Figyelem! Mindig használjon kesztyűt, ne kóstolja meg vagy nyelje le, ne lélegezze be, tartsa távol szemtől és gyerekektől. Használja szabad levegőn vagy jól szellőző helyen.